français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 

 
Crteži Željka Senečića: Venecija i Dubrovnik

Od 10. maja do 4. juna
Otvaranje: 10. maj u 20h
Beograd, Galerija Haos, Dositejeva 3

U okviru dugogodišnje saradnje između Francuskog instituta u Srbiji, galerije Haos i akademika Vladimira Veličkovića, pozivamo vas na izložbu crteža Venecije i Dubrovnika francusko-hrvatskog umetnika Željka Senečića, akademika, scenografa, režisera, scenariste.

U svom tekstu o Senečiću, hrvatski istoričar umetnosti i pesnik Tomko Maroević opisuje umetnika :  "Fotogenične i  razmažene ljepotice, Venecija i Dubrovnik, Mletci i Raguza,  odavno su predmetom slkarskih  bilježenja, objektom fotografskih fiksiranja… Nikako da se putnici zasite  njihovih panorama i veduta… Povezati ih na jednoj izložbi, kao što to ovom ugodom čini Željko Senečić, znači ustrajati na njihovoj različitosti, odnosno jedinstvenošću autorskog rukopisa istaknuti upravo  nesvodive im specifičnosti...U Senečićevim temperamentnim  zabilješkama mletačka pročelja kao da uranjaju u vodu svojih kanala, dok gipko i ležerno crtovlje nudi jasne obrise Dubrobačkih zidova i krovova  i zvonika i crkava."

Prilikom otvaranja izložbe biće prikazan i film koji je Željko Senečić snimio o Dori Mar.

  početak stranice 
            
 
Novo Doba

Od 17. maja do 11. juna
Otvaranje: 17. maj u 19h
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Mi volimo strip i crtež u Francuskom institutu… Nakon izložbi "Crteži na slobodi" i "Milan Jovanović, nacrtani svetovi", Francuski institut se udružuje sa izdavačkom kućom Turbo Comix, kolektivom Novo Doba i autonomnim kulturnim centrom Matrijaršija u projektu koji sadrži elemente nezavisnog stripa, zidnog crtanja, serigrafija na tekstilu i plakatima… Donesite majicu i dobićete originalno odštampanu aplikaciju stvorenu pred vašim očima. Ne propustite da posetite jedinstveni i provokativni svet Novog Doba!

Žoana Markade-Mot, strip autorka i izdavač (Turbo Comix) boravi u Srbiji već desetak godina. Ona je kustos brojnih izložbi stripa u Francuskoj i Srbiji.

Za više informacija o kolektivu (i festivalu) Novo Doba: 
facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

  početak stranice 
            
 
Pics Up Srbija

Oživite javne prostore fotografijama i otkrijte umetnika u sebi!

U maju

Francuski institut u Srbiji vas poziva da učestvujete u velikoj foto izložbi koja će se održati krajem maja u Novom Sadu, a tokom leta u Beogradu i Nišu.

Pics Up je projekat koji je osmislila edukativna platforma 'La Fabrique du regard' (Fabrika pogleda), pokrenuta u okviru BAL-a, prostora posvećenog fotografiji, koji je u Parizu osnovao slavni fotograf Rejmon Depardon. Ovaj koncept mi želimo da preuzmemo i primenimo i u Srbiji.

Cilj koncepta je oživljavanje javnog prostora na fotografijama i otkrivanje umetnika koji se krije u svakom od nas; razvijanje svesti o kreativnosti svakog od nas i svetu koji nas okružuje, svesti o tome da je stvarnost nešto čime možemo da se poigramo uz fotografiju, te da je fotografija medij koji može da se istražuje i koristi u svakodnevnom životu.

Princip je jednostavan: učesnik u ruci drži jednu fotografiju, koju postavlja na stvarnu pozadinu, a potom pravi fotografski snimak cele kompozicije, stvarajući neku vrstu foto-montaže.

Ovu fotografiju koja se koristi potom treba da 'postavite na scenu' nekog otvorenog prostora.

Pics Up vam dozvoljava da se iskažete!

Vaše Pics Up fotografije postavite na našu Facebook stranicu uz tag #PicsUpSrbija: najoriginalnije fotografije biće odabrane za izložbu koja se otvara 21. maja u Novom Sadu.

  početak stranice 
            
 
Noć muzeja

Za ovu XIII Noć muzeja u Srbiji, Francuski institut postaje jedno veliko polje za igru!

Subota 21. maj - od 19.30
Novi Sad, Francuski institut, Pašićeva 33

Tokom cele večeri smenjivaće se aktivnosti zabavnog i umetničkog karaktera: izložba, pozorišna predstava za decu, video mapping performans, koncert... Pozivamo vas da posetite naše igralište i da se priključite igri! Ova Noć muzeja održava se u isto vreme kao i Evropska noć muzeja, organizuje se po 13. put u Srbiji a posebno je popularna u Novom Sadu !

Program

19h30 
Otvaranje izložbe Pics Up i fotografske radionice
Otkrijte najzanimljivije fotografije nastale u okviru participativnog projekta Pics up i oprobajte se i sami u pravljenju ovih optičkih varki kroz fotografiju!

20h30
Izvođenje predstave Mačak u čizmama, dečije pozorišne trupe Le Théâtre volant Francuskog instituta u Novom Sadu

21h-22h
Radionice: deca, ali i odrasli, izrađivaće sopstvene igračke i podsetiti se magije detinjstva

22h
Video mapping performans: umetnica Dragana Rađenović stvara čarobni svet u dvorištu Francuskog instituta

22h30
Koncert frankofone muzike

23h45
Projekcije kratkometražnih filmova

  početak stranice 
            
 
Crteži na slobodi

Od 13. do 26. maja
Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodne omladine 1

Nakon Beograda, Niša i Novog Sada, Kulturni centar Zrenjanin predstavlja izložbu ''Crteži na slobodi'' koja, uz pedesetak novinarskih crteža, ilustruje način na koji se sloboda izražavanja manifestuje širom sveta.

Izložbu je realizovao Francuski institut u saradnji sa nedeljnikom Courrier International.      

  početak stranice 
            
 
Milan Jovanović, nacrtani svetovi

Do 14. maja
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31
(privremeni ulaz iz Zmaj Jovine 11)

Fanovi stripa poznaju serijale Secrets, Jason Brice, Ars Magna, Carthago, koje je nacrtao čuveni strip autor Milan Jovanović. 

Originalne table njegovih serijala objavljenih u Francuskoj, kao i lokalnih stripova i ilustracija, ukratko čitava panorama Milanovog dela, predstavljena je u Francuskom institutu u Beogradu. Zbog velikog interesovanja, izložba je produžena u maju.

Rođen 1971. godine, Milan Jovanović aktivno crta od svoje trinaeste godine. Nakon uspešne karijere na poljima ilustracije i animacije, njegov susret sa scenaristom Đorđem Milosavljevićem okreće ga Devetoj umetnosti. Od 2004. godine, Milan je u Francuskoj objavio brojne uspešne serijale poput Secrets, Jason Brice, Ars Magna, Carthago, sve za prestižne izdavače – Dupuis, Glénat, Humanoïdes, u saradnji sa zvučnim scenarističkim imenima – Frank Ziru, Alkante, Kristof Bek.

Od nekoliko desetina srpskih autora koji rade za francusko-belgijsko strip tržište, Milan Jovanović spada u najplodnije i njegovi tiraži dostižu basnoslovnih 25.000 primeraka.

Zahvaljujući partnerstvu sa izdavačkom kućom System Comics, integral serijala Ars Magna (Alkante, Jovanovic, Glena) po prvi put je objavljen u Srbiji!

  početak stranice