français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 
ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJUvodnik

Prostor za snove, svet kakav jeste, svet kakav bismo želeli da bude...

Nikad nije kasno da se okrenemo lepom, da se posvetimo drugima, da volimo ono što nas ujedinjuje i poštujemo ono što nas čini različitim.

Naši Čarobni izlozi | Prostor za snove u Beogradu pakuju se u petak 10. februara uveče, nakon jedne poslednje večeri na koju vas pozivamo, a tokom koje ćete moći da otkrijete dokumentarni film realizovan tokom ove prave zime 2016/2017, koji će vas povesti između dva Istoka. Susret između dvoje umetnika, Koreanaca iz Francuske, Min Ji-soon-a i Kim Tae-gon-a,  biće organizovan tom prilikom za decu koja u našem institutu pohađaju kreativne radionice. Biće to uvod u sve što pripremamo, tokom čitavog meseca marta, u saradnji sa muzejem Matice Srpske koji će gostovati u Beogradu...

Početkom februara, biće još uvek moguće prijavljivanje za učešće na Takmičenju za frankofonu pesmu:  mladi u Srbiji su talentovani, a to pokazuju i kroz pesmu. Vidimo se tokom marta meseca prilikom polufinala u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu.

Obaveštenje za učenike osnovnih škola kao i za srednjoškolce koji su više nadareni za učenje francuskog jezika nego za pevanje, oni se mogu prijaviti do 11. februara za polaganje ispita DELF u školama, u jednoj od 100 obrazovnih ustanova koje su akreditovane kao centri za polaganje ispita . A što se tiče studenata koji planiraju da u Francuskoj usavrše svoja stručna znanja, konkurs za naše stipendije za Master i doktorske studije otvoren je do 17. marta 2017. godine.  

Obaveštenje za sve zainteresovane,  vikendi francuskog filma su ponovo na programu. Vidimo se od 17. do 19. februara u Beogradu povodom novog ciklusa pod nazivom „hronike svakodnevnog nasilja“. Jer filmska umetnost govori ne samo o svetu kakav bi trebalo da bude, već i o tome kakav jeste.

Govorićemo takođe o svetu, o tome kakav jeste, o tome kakav je bio, kroz debatu o postkolonijalizmu i nastavak našeg novog cicklusa konferencija pod nazivom „pero i krv”, posvećenog ekstremnom nasilju kroz istoriju. Govorićemo i o svetu kakvim ga prikazuju televizijske serije.

A pokrenućemo i našu Fabriku kulture,kako bismo podstakli i izgradili dijalog između svih nosilaca savremenog stvaralaštva u Francuskoj i Srbiji koji doprinose da nam kultura omogući da razumemo, da volimo et da se suočimo sa svetom kakav jeste, kakav bismo želeli da bude.  

Vidimo se uskoro !

Žan-Batist KIZEN,
direktor


 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji