22 Sep 2022 - 17:00 / Novi Sad

Panel: Odnos institucija i ulične umetnosti

Na ovom panelu će se objediniti prakse i primeri saradnje institucija i umetnika u oblasti ulične umetnosti kroz predstavljanje projekata Ambasade Kraljevine Holandije, Francuskog instituta u Srbiji i Austrijskog kulturnog foruma. Na panelu će učestvovati francuska umetnica Kaldea, Christine Koblitz iz muzeja grada Beča i Nevena Nikolić iz Ambasade Kraljevine Holandije, moderatorka panela je istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade.

Na panelu će se diskutovati o saradnji između kulturnih institucija i umetnika u oblasti ulične umetnosti. Imajući u vidu da ulična umetnost koja funkcioniše kao subkulturna praksa privlači pažnju i interesovanje kulturnih i gradskih institucija, sa učesnicama panela će se razgovarati o nivoima komunikacije i podrške u oblasti ulične umetnosti. Takođe će se razgovarati o načinim kako sačuvati kulturu i subkulturu, i kako uličnu umetnost predstaviti široj publici iz pozicije saradnje sa kulturnim i gradskim institucijama.

U okviru događaja će biti izložene fotografije radova francuskih umetnika koji su gostovali u Srbiji, kao i radova srpskih umetnika koji su nastali u Francuskoj. Posetioci će takođe biti u prilici da obiđu prvu virtuelnu izložbu „Loving Street Art Belgrade“ uz korišćenje VR naočara, koja je sada dostupna i na francuskom jeziku.

FRANCUSKA

Kaldea je francuska umetnica rođena u Parizu. U Srbiji je gostovala nekoliko puta u okviru All Girls Jam-a koji organizuje umetnica TKV, a uz podršku Francuskog institua u Beogradu i Novom Sadu. Kaldea je prepoznatljiva po svom jedinstvenom stilu koji je misteriozan i savremen i uvek evoluira kroz različite  medije koje koristi. Njen rad prevazilazi samo umetničko stvaranje i postaje ceo kreativni univerzum koji ona rado deli sa svojom publikom. Umetnica će podeliti svoje iskustvo u radu na projektima u Srbiji.

AUSTRIJA

Mag. Christine Koblitz zadužena za društvene medije i specijalne projekte muzeja grada Beča, predstaviće jedinstveni projekat „Takeover“. Muzej Beča je 2019. godine pozvao ulične umetnike da prikažu svoje stilove direktno na arhitekturi muzeja. Pre planirane rekonstrukcije muzeja, 40 priznatih uličnih umetnika je bilo pozvano da „preuzmu” muzej. Umetnici su kompletno oslikali privremenim delima unutrašnjost i fasadu muzeja.

HOLANDIJA

Nevena Nikolić, Savetnica za kulturu, medije i javnu diplomatiju iz Ambasade Kraljevine Holandije će predstaviti projekat « Izuzetne žene Srbije » koji je pokrenula ambasada u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i devet gradova u Srbiji. U njihovom izboru našle su se najznačnije žene 20. i 21. veka iz različitih oblasti – među njima su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Umetnici širom Srbije su putem javnog konkursa, dobili priliku da, oslikavanjem murala u izabranim gradovima, prikažu 10 izuzetnih žena.

 

Organizator panela je organizacija « Street Art Belgrade » čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Kreativni Distrikt, Bulevar Despota Stefana 5